Onze Peter

Sinds juli 2003 neemt Baron Stijn Coninx het peterschap van de Stichting Siddartha op zich. Hij doet dat vooral om de verdiensten van de vele vrijwilligers en bezieler Broeder Gust in de verf te zetten. 

Ik heb dit peterschap niet onmiddellijk aanvaard, want ik wou niet in een hol project stappen. Wat Broeder Gust en zijn mensen met Siddartha realiseren, is echter uniek. Hun werk gaat recht en gemeend naar de mensen die het nodig hebben. Dit verdient de volle aandacht, niet het feit dat een bekende Vlaming het peterschap waarneemt. Ik heb dat aanvaard om vooral de mensen die met de projecten bezig zijn, te steunen. Ik heb eerbied voor die vele vrijwilligers. Ik wil dit doen zonder in de belangstelling te staan.

Broeder Gust heeft de filmmaker ook gevraagd om het peterschap op zich te nemen, omdat Stijn Coninx een sterke innerlijke bewogenheid heeft. Toen hij zowat zestien jaar was, bezocht hij de krottenwijken van Buenos Aires. Hij trok ook al naar India om er – als voorbereiding van de Tremelose pater Damiaan – kennis te maken met de melaatse mensen.

Broeder Gust heeft me verteld hoe Siddartha in Ethiopië werkt om rioolkinderen een beter bestaan te geven, om prostituees hun menswaardigheid terug te geven. Dat zijn beelden die bijblijven. Ook het project om kinderen met aids een beetje een hemel op aarde te bezorgen, treft me. Dat is een realiteit van het leven die hier bij ons als een verre schim bestaat. Ik wil wel naar Ethiopië gaan, al moet ik van de toestand ginder niet worden overtuigd. Je komt die tegenstelling tussen Noord en Zuid overal tegen.

Ga naar de inhoud