Wijngilde

Op Siddartha ontstond in 1983 het idee om ook met het fruit dat voorhanden was zelf wijn te gaan maken. Het was iets waar men stilaan ook op andere plaatsen mee begon of reeds bezig was. Broeder Gust vond een aantal enthousiaste mensen, waaronder onze huidige voorzitter, René Aertgeerts, die dit mee wilden opstarten en zo ontstond binnen Siddartha een groepje vrijwilligers die in hun vrije tijd zich bezighielden met het maken van hun eigen fruitwijn.

In het begin was het zeker met vallen en opstaan en moest er nog veel geleerd worden. Veel proberen en proeven was uiteraard een belangrijke bezigheid naast het stilaan bijleren door wijncursussen te volgen. Van de 30 tot 60 leden in de beginjaren groeide de Wijngilde Siddartha snel uit tot een bloeiende vzw met meer dan 200 leden op dit ogenblik. De vele activiteiten die de Wijngilde Siddartha organiseert samen met het advies en ervaring van velen is hieraan niet vreemd.

Wijn maken

Welke wijn maken we op Siddartha? In hoofdzaak maken we fruitwijnen van wat er beschikbaar is aan fruit aan redelijke prijzen. Dit gaat van krieken, stekelbessen, rode bessen, rabarber, enz. Indien mogelijk aangevuld met druiven zodat er een ideale mengeling kan gemaakt worden die bij de meeste mensen in de smaak valt. Elke fruitsoort heeft zijn typische smaak en aangezien de hoeveelheden telkens wisselen zit er ook in de wijnen variatie van smaak. En over smaken kunnen we lang uitwijden.

De ervaring leert echter dat de meeste bezoekers toch de voorkeur geven aan een ‘ietsje’ zoetere en daardoor ook zachtere wijn om gezellig een glaasje te drinken bij een rustige babbel. De drogere wijnen met een meer uitgesproken karakter vallen dan meer in de smaak van de andere liefhebbers. Er kan dus voor ieders goesting wel wat gemaakt worden.

Het moet gezegd worden dat dit het ene jaar beter lukt dan het andere maar dat maakt het zelf wijn maken leerrijk en spannend. De Wijngilde Siddartha en verschillende van zijn leden halen regelmatig goede punten en prijzen bij diverse wijnproevingen in de streek.

Huidige activiteiten

De Wijngilde Siddartha vzw bestaat nu reeds meer dan 35 jaar en zorgt met zijn vrijwilligers elke zondag op de wijnzolder voor een gezellige plaats waar leden en bezoekers kunnen genieten van een koffie, een glaasje wijn, ons eigen appelsap of een andere frisdrank. Na een wandeling of fietstocht is dit een heerlijk rustpunt. Intussen zit de Wijngilde Siddartha reeds op zijn derde locatie met de huidige prachtige wijnzolder.

De Wijnzolder is open elke zondag namiddag van 14u – 21u in de Bonten Osstraat 29, 3128 Baal.

De grootste activiteit is de elk jaar terugkerende geweldige winterbarbecue in februari op Siddartha. Midden in de winter op een grote houtskool BBQ onder de open haard schouw alles klaarmaken en een uitgebreide keuze aan verse groenten, daar komt veel volk op af. Ook op de jaarlijkse Siddartha feesten in augustus heeft de wijngilde zijn eigen stek in de pannenkoekentent. September en oktober is het druk in de loods met appelen en fruit persen voor de vele leden en de gilde. In oktober proberen we ook nog elk jaar met de gilde een plezante en leerrijke wijnreis te doen en dan in november nog een ledenfeest om het jaar af te sluiten. Elk nieuw jaar beginnen we steevast met gratis pannenkoeken op Siddartha.

WG_15
WG_14
WG_13
WG_12
WG_11
WG_10
WG_09
WG_08
WG_07
WG_06
WG_05
WG_04
WG_03
WG_02
WG_01

Toekomst

De Wijngilde Siddartha heeft na 35 jaar zeker nog een mooie toekomst. Eigen producten en gemaakt met natuurlijke grondstoffen kunnen op een steeds groeiende interesse rekenen. Hun kwaliteit moet zeker niet onderdoen voor vele industriële versies en dat geldt ook voor wijn en appelsap. Beginnende wijnmakers kunnen rekenen op een ervaren ploeg binnen de wijngilde en dan is een goede start geen probleem. Wij zijn er zeker van dat er bij deze nieuwe wijnmakers ook mensen interesse hebben of zullen krijgen om mee in het bestuur te komen om de ploeg te verjongen en mee te ondersteunen.

De laatste jaren zien we ook leden die een groeiende interesse hebben om hun eigen bier te maken en zeker niet zonder succes. En… dat gaat véél sneller dan wijn!

Siddartha projecten

De Wijngilde Siddartha vzw is reeds vele jaren een belangrijke sponsor van de verschillende projecten binnen Siddartha. Met de opbrengst van al hun activiteiten steunen zijn specifieke projecten waar Siddartha zijn schouder onder zet zowel in onze streken als in Ethiopië. Ook de gasten van de leefgemeenschap kunnen binnen hun mogelijkheden enkele zinvolle activiteiten ontplooien met de hulp van de wijngilde.

Na 35 jaar hebben wij nog steeds een enthousiaste ploeg bestuursleden en vaste helpers die zich telkens weer opnieuw met volle overtuiging inzetten voor elkaar als groep vrienden en niet in het minst voor de projecten van Siddartha.

Lid worden van de Wijngilde?
Voor 10 € blijf je op de hoogte via onze zolderkrant die 4 x per jaar verschijnt. Gewoon doen:

reknr: BE31 1431 1354 3655 (BIC: GEBABEBB)
T.a.v. Wijngilde Siddartha.

Heb je een e-mail adres en mogen wij je ook via deze weg contacteren of informeren? Laat het ons weten op siddarthawijngilde@skynet.be

Ga naar de inhoud